CONTACT

Via onderstaand formulier kunt u contact opnemen met ons.Zet een vinkje in het vakje:

BEDANKT

Bedankt !

 

Het netwerk Jong Leefomgeving is de afgelopen jaren gesteund door het Ministerie van Infrastructuur en Milieu, het Programma Aan de slag met de Omgevingswet en het Ministerie van Binnenlandse Zaken. Sinds 1 juli 2019 staat Netwerk Jong Leefomgeving op 'eigen' benen. De achtergrondbeelden op deze website zijn aan ons beschikbaar gesteld door de VPRO en zijn opgenomen in het kader van het televisieprogramma Nederland van Boven. 

 

Wij danken al onze samenwerkingspartners voor hun bijdrage!

 

Het bestuur van Jong Leefomgeving


NIEUWS
Jong professional weekend - Werk mee aan een 3D Omgevingsvisie!

NIEUWS

Jong professional weekend - Werk mee aan een 3D Omgevingsvisie!

Tijdens het weekend van 22-23-24 september organiseerde Netwerk Jong Leefomgeving samen met JongSTRONG en de Gemeente Haarlem het jong professional weekend: Werk mee aan een 3D Omgevingsvisie! De activiteit stond in het teken van de Amsterdamsevaart, een gebied in de Gemeente Haarlem dat in 2015 tot pilotgebied is uitgeroepen voor het opstellen van een integraal omgevingsplan. Ruim 20 deelnemers zijn gedurende het weekend in groepen aan de slag te gaan met het opstellen van een 3D Omgevingsvisie voor dit gebied.

 

Aanleiding

Het gezamenlijk initiatief tot het organiseren van een jong professional weekend is tot stand gekomen eind 2015 tijdens het Bodembreed congres. Daar werd door Jong Leefomgeving en JongSTRONG gesignaleerd dat nieuwe (ruimtelijke) thema’s, vraagstukken en ontwikkelingen vragen om nieuwe kennis en innovatie. Door hiermee aan de slag te gaan maken we het werkveld aantrekkelijk voor jonge professionals. Een manier om dit te doen is een jong professional weekend, waarin een groep jonge professionals meedenkt over een concrete casus uit de praktijk. De gemeente Haarlem bleek in het bezit van een dergelijk casus en was erg enthousiast om het weekend te faciliteren!

 

De opdracht

De opdracht die tijdens het weekend centraal stond was om in groepen vorm te geven aan een Omgevingsvisie voor het pilotgebied ‘de Amsterdamsevaart’. Iedere groep werkte daarbij vanuit een specifiek toekomstscenario, zoals ‘een bereikbare stad’ of ‘leefbaar en groen wonen’. Vanuit deze scenario’s kregen deelnemers de opdracht om gebiedskenmerken en functies te selecteren die hier goed op aansluiten. Vervolgens ging men deze ruimtelijk inpassen op kaart, wat kan waar, wat kan waar niet, en waarom is dat zo? Het resultaat van deze stappen moesten de groepen verbeelden met behulp van een blanco verhuisdoos en knutselmaterialen.

 

Programma

Het programma bestond uit een aantal onderdelen:

  • Het weekend startte op donderdagavond met een netwerk- en kennismakingsborrel.
  • Vrijdagochtend stond in het teken van informatie verzamelen: presentaties over de opdracht, het pilotgebied en een excursie door het pilotgebied.
  • Vrijdagmiddag zijn de deelnemers in groepen aan de slag gegaan met de eerste twee stappen van de opdracht, het definiëren van de scenario’s en het selecteren van gebiedskenmerken en functies.
  • Zaterdagochtend is men de resultaten van vrijdag ruimtelijk gaan inpassen en het eindresultaten gaan vormgeven met de verhuisdoos. De resultaten zijn aan elkaar gepresenteerd.

 

Resultaten en ervaringen

Een verslag van het weekend is in de maak, maar hierbij alvast een teaser, want er is tijdens het weekend behoorlijk wat gediscussieerd! Is dit werkelijk de wijze waarop gewerkt wordt met de Omgevingswet? Werken we wel zo integraal als we zelf denken? Wat betekent het om 3D naar de ruimte te kijken? Hoe ga je om met participatie? Dit leidde tot eyeopeners en interessante verhalen vanuit de praktijk van de deelnemers. De eindconclusie is unaniem: Het is ontzettend waardevol om met verschillende mensen en disciplines aan de slag te gaan. Vanuit een vrije blik en een positieve mindset met elkaar het gesprek aan gaan over nieuwe uitdagingen en kansen. Elkaar inspireren en geinspeerd worden. Dit leidt tot interessante verbindingen tussen voorheen afzonderlijke vraagstukken. De informele sfeer die tijdens het weekend aanwezig was vormde daarbij een belangrijke basis voor het enthousiasme waarmee men aan de opdracht heeft gewerkt en de positieve reacties die we achteraf hebben ontvangen.Terug
Jong Leefomgeving op TwitterJong Leefomgeving op LinkedInContactgegevens Jong Leefomgeving...Jong Leefomgeving bedankt...
FJ Design