CONTACT

Via onderstaand formulier kunt u contact opnemen met ons.Zet een vinkje in het vakje:

BEDANKT

Bedankt !

 

Het netwerk Jong Leefomgeving is de afgelopen jaren gesteund door het Ministerie van Infrastructuur en Milieu, het Programma Aan de slag met de Omgevingswet en het Ministerie van Binnenlandse Zaken. Sinds 1 juli 2019 staat Netwerk Jong Leefomgeving op 'eigen' benen. De achtergrondbeelden op deze website zijn aan ons beschikbaar gesteld door de VPRO en zijn opgenomen in het kader van het televisieprogramma Nederland van Boven. 

 

Wij danken al onze samenwerkingspartners voor hun bijdrage!

 

Het bestuur van Jong Leefomgeving


NIEUWS
De Omgevingswet: een schot in de roos of een losse flodder?

NIEUWS

De Omgevingswet: een schot in de roos of een losse flodder?

Tijdens de middagpauze bij de Dag van de Omgevingswet organiseerde Netwerk Jong Leefomgeving het Omgevingswet dartspel! De opdracht was simpel: beantwoord drie vragen en gooi vervolgens drie pijlen in de vakken die corresponderen met de antwoorden. Circa 40 deelnemers gingen de strijd aan om de prijs: een écht dartbord met pijlen. Chantal van Hemert ging er met een ruime voorsprong op de andere deelnemers met het dartbord vandoor, deze hangt nu op haar afdeling bij de gemeente Capelle aan den IJssel.

 

Netwerk Jong Leefomgeving wordt al sinds 2013 betrokken door de VVM sectie Milieurecht bij de organisatie van de Dag van de Omgevingswet. Dit jaar leek het ons leuk om op ludieke wijze invulling te geven aan onze aanwezigheid: Een activiteit waarbij deelnemers inhoud kunnen combineren met een spel. Dat spel werd een dartspel met een eigen vormgegeven bord. Deelnemers moesten antwoord geven op drie vragen/stellingen waarvan ieder antwoord goed was. De antwoorden: A, B, C of D, correspondeerden met vakken op het dartbord. Indien de pijlen in de juiste vakken werden gegooid dan werden punten gescoord.

 

Vraag en antwoord

De volgende vragen werden gesteld.

Vraag 1: Wat is volgens u de belangrijkste meerwaarde van de Omgevingsvisie (voor gemeenten)?

A. Het integraal benaderen van de fysieke leefomgeving.

B. Het ontstaan van samenwerking en binding binnen de eigen organisatie.
C. Het gedwongen definiëren van in de gemeente aanwezige kernkwaliteiten.
D. Het samen met stakeholders (o.a. burgers, belangenverenigingen en bedrijfsleven) vorm geven aan (gemeentelijk) beleid.

 

Conclusie: Een ruime meerderheid kiest voor de integrale benadering als belangrijkste meerwaarde van de Omgevingsvisie, gevolgd door het samen met stakeholders vormgeven aan beleid.

 

Vraag 2: Voorsorteren op de Omgevingswet is al mogelijk. Waar zou men nu almee moeten beginnen om in 2018 goed voorbereid te zijn?

A. Samenwerking tussen afzonderlijke afdelingen en disciplines stimuleren.
B. Interne werk- en besluitvormingsprocessen aanpassen op Omgevingswet.
C. Kennis-, gedrags- en competentieontwikkeling van medewerkers.
D. Juridische en beleidsmatige hervormingen doorvoeren (anticiperend op).

 

Conclusie: Als organisaties zich nu willen voorbereiden op de Omgevingswet dan moeten ze beginnen bij het stimuleren van samenwerking tussen afzonderlijke afdelingen en disciplines, dat vindt althans de meerderheid van de mensen die deze vraag beantwoorde. Daarna is investeren in kennis-, gedrag- en competentieontwikkeling van medewerkers het belangrijkst.

 

Vraag 3: Wat gaat u na deze dag ondernemen om zich voor te bereiden op de Omgevingswet?

A. Niets. Ik wacht nog even af totdat we dichter bij 2018 zijn!
B. Snel aan de slag met het anticiperen op de Omgevingswet, 2 jaar is zo voorbij en er moet nog veel gebeuren!
C. Wij zijn al begonnen met de voorbereidingen, ik kan nu nog gerichter aan de slag.
D. Wij zijn er al klaar voor!

 

Conclusie: Het besef dat de Omgevingswet er aan komt, en snel ook, begint te landen. Meer dan drie kwart van de deelnemers aan het spel bevestigd al bezig te zijn of snel bezig te gaan met anticiperen op de komst van de Omgevingswet. Maar een klein deel wacht nog even af of is er zelfs al helemaal klaar voor.

 

Mighty Chantal?

Mighty Mike en Barney waren niet van de partij om mee te doen aan het spel. Wel aanwezig waren bijvoorbeeld Jan van den Broek (VNO-NCW) en Arjan Nijenhuis (Ministerie van IenM), die beide in het plenaire ochtendprogramma nog voor de overvolle statenzaal stonden. Zij wisten echter niet te winnen van Chantal van Gemert, die met 12 van de 15 punten een ruime voorsprong had op de nummers 2 en 3, respectievelijk: Jeroen Koedam (Provincie Zuid-Holland) en Rolf Meursing (Odinfo). Ook zij kregen een dartbord met pijlen als prijs. Chantal werd na de overhandiging van haar prijs nog kort geïnterviewd over haar antwoorden op de vragen.

 

Chantal werkt bij de gemeente Capelle aan den IJssel en merkt daar dat gezamenlijke visievorming doorwerkt op het ontstaan van samenwerking en binding binnen de organisatie. Voor de implementatie van de Omgevingswet ziet ze met name uitdagingen op het gebied van kennis, gedrags- en competentieontwikkeling. Men moet dan ook snel aan de slag met anticiperen op de Omgevingswet! Daarbij is ook een rol weggelegd voor de jonge generatie geeft ze aan, zij omarmen het gedachtegoed van de Omgevingswet al en kunnen anderen daarin meenemen.

 

Netwerk Jong Leefomgeving

Deze activiteit werd georganiseerd door Netwerk Jong Leefomgeving. Netwerk Jong Leefomgeving is voor jonge professionals tot en met 35 jaar op het gebied van de fysieke leefomgeving. Jong Leefomgeving richt zich nadrukkelijk op de samenhang tussen sectoren en de integrale benadering van ruimtelijke vraagstukken. Vanwege die positionering is de Omgevingswet een belangrijk onderwerp voor het netwerk. Het netwerk wordt ondersteund door de directie Eenvoudig Beter van het Ministerie van Infrastructuur & Milieu.

 

Foto met dank aan: Michiel WijnberghTerug
Jong Leefomgeving op TwitterJong Leefomgeving op LinkedInContactgegevens Jong Leefomgeving...Jong Leefomgeving bedankt...
FJ Design